Historie

De ondernemende geschiedenis van de familie Jurgens gaat terug tot de 17e eeuw. Familieleden zijn dan als marskramers al actief in de handel van zuivelproducten. Antoon Jurgens, de grootvader van de grondlegger van het Anton Jurgens Fonds, kiest in 1854 volledig voor de boterhandel. Antoon gaat in Oss wonen en krijgt 10 kinderen waaronder Jan, Henry en Arnold. 

Deze drie broers richten in 1867 samen met hun vader de firma Antoon Jurgens op. In 1871 koopt de firma een Frans patent op margarine en produceert deze vervolgens als eerste ter wereld op industriële schaal.
 Antoons zoon, Henry, overlijdt op 43 jarige leeftijd. Henry's zoon Anton neemt zijn plaats in het bedrijf over als hij 21 jaar is. Antons vindingrijkheid en zijn talent voor commercie en financiën maakt dat zijn ooms al snel zijn leiding accepteren. 

 

     

                                            Fabriek Oss

 

 

      

             Foto anton

Ondernemer Anton Jurgens

Anton bouwt de firma uit tot een multinationale onderneming.
 Deze onderneming, gevestigd te Oss, wordt in 1906 de NV Anton Jurgens Vereenigde Fabrieken waarin voor het eerst het publiek met kapitaal kan deelnemen. De onderneming omvat zeven fabrieken in Nederland, Duitsland, België en Frankrijk. 

Rond die tijd krijgt Anton belangstelling voor West-Afrika, waar hij ongeveer 3.000 hectare grond aankoopt, ten behoeve van grondstofwinning voor het familiebedrijf.
 De twee grootste margarinefabrikanten ter wereld van dat moment, Jurgens en Van den Bergh, fuseren middels de 'Vrede van Oss' in 1927 tot de nieuw gecreëerde NV Margarine Unie. De productie in Oss wordt overgebracht naar Rotterdam. Twee jaar later realiseert Anton zijn plan om met het Engelse Lever Brothers te fuseren, waaruit het ons bekende Unilever ontstaat.

                                                     

Anton Jurgens Fonds

In 1925 richt Anton ‘Stichting Anton Jurgens Fonds’ op: in eerste instantie voor de financiële ondersteuning van familieleden en van instellingen werkzaam op sociaal gebied. Antons enige zoon sterft op jonge leeftijd waardoor Anton bij zijn overlijden in 1945 (Torquay, UK) geen nakomelingen nalaat.
 In 1969 worden de sociale doelstellingen toevertrouwd aan 'Stichting Anton Jurgens Fonds 1969'. Vanaf dat moment ondersteunt deze stichting geen familieleden meer. 
In 2005 herschrijft men de statuten naar een meer eigentijdse versie. De naam wordt vereenvoudigd tot 'Stichting Anton Jurgens Fonds'.

 

 

 

logo ajf tagline 588x92

Anton Jurgens Fonds  |  Kwakkenbergweg 62-1  |  6523 MN Nijmegen  |  tel: 024 - 360 99 10  |  NL: info@antonjurgensfonds.nl  |  UK: grants@ajct.org.uk  |  route