Fabriek voor Rijstverwerking - Burkina Faso

Inspelen op lokale productie- en afzetmogelijkheden met een rijststoomfabriek


Context

De nationale rijstconsumptie van Burkina Faso bedraagt nu 375.000 ton per jaar (ca. 13 kg per persoon), waarvan 60% wordt geïmporteerd. De import bepaalt in grote mate de mogelijke consumptie, voor een voedselzekere situatie is onafhankelijkheid van groot belang. Het rijstplateau van Douna biedt veel potentie voor economische groei, enerzijds door de gunstige klimatologische omstandigheden en anderzijds door de centrale ligging t.o.v. de omringende landen (Mali en Ivoorkust). In deze regio wonen ca. 1.000.000 mensen en de regionale rijstproductie kent momenteel een groei van ca. 15%.

Initiatief

In de omgeving van Douna is er geen plek / infrastructuur waar op een rendabele manier rijst gestoomd kan worden, terwijl tegelijkertijd de vraag naar deze gestoomde rijst groot is. Het project richt zich op de bouw van een centrum waar rijst opgeslagen, schoongemaakt en gestoomd kan worden, inclusief de benodigde (industriële) apparatuur. Een ander belangrijk component is de opleiding van de deelneemsters zodat zij in het centrum kunnen werken en de fabriek middels een gezamenlijke strategie in 5 jaar zelfstandig te kunnen laten opereren.

Impact

De directe impact betreft 290 vrouwen van de lokale coöperatie die het project voor de 'rijst-stoom-fabriek' heeft geïnitieerd. De vrouwengroep speelt in op een bestaande – en stijgende – marktvraag naar hoogwaardige, gestoomde rijst in de regio. Zij richten zich met dit project op een duurzaam inkomen voor henzelf en hun families.

Initiatiefnemer

Vredeseilanden

Thema

Landbouwontwikkeling / Voedselzekerheid

Aard van de ondersteuning

Donatie

Periode

2013 – 2018

Contact

www.vredeseilanden.be

logo Vredeseilanden2

 

 

Anton Jurgens Fonds  |  Kwakkenbergweg 62-1  |  6523 MN Nijmegen  |  tel: 024 - 360 99 10  |  NL: info@antonjurgensfonds.nl  |  UK: grants@ajct.org.uk  |  route