Rederij Kees

(Leer)werkplekken op de Amsterdamse grachten


Context

Het wordt steeds belangrijker om concurrerend én kostendekkend te werken, zeker waar het gaat om dagbestings- en werkervaringsplaatsen voor mensen met een beperking of psychiatrische problematiek. Transport over water spreekt tot de verbeelding: ambachtelijk, puur, eerlijk, ‘echt Amsterdams/Jordaans’. De zakelijke vraag naar watertransport met kleine, schone vaartuigen neemt toe en wordt door gemeente Amsterdam gestimuleerd om de overbelasting van wegtransport in het centrum verder te beperken in verband met luchtkwaliteit en de verbetering van het straatbeeld. Daarnaast is er ook voldoende vraag naar kleinschalig, schoon en stil (toeristisch) passagiersvervoer.

Initiatief

Rederij Kees biedt mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt (ex-dakloos, ex-verslaafd, psychiatrisch verleden, licht verstandelijke beperking) een werksituatie in de Amsterdamse watertransportsector. Het is een sociale onderneming die betaald vracht- en passagiersvervoer aanbiedt in de Amsterdamse wateren met kleine open schuiten, voorzien van stille en schone elektromotoren. Voor verder transport vanaf de boten worden bak- en transportfietsen ingezet. Dit transport wordt aangeboden in combinatie met opslag, in verband met de beperkte ruimte van bedrijven aan de grachten. Rederij Kees werkt samen met o.a. bierbrouwerij De Prael, GGZ-instelling De Regenboog Groep en vervoersmaatschappij Mokum Mariteam.

Impact

Rederij Kees stimuleert aansluiting met de samenleving door leerwerktrajecten en het creëren van een zinvolle werksituatie. Er kunnen praktische trainingen, opleidingen en cursussen gevolgd worden (heftruckcertificaat, klein vaarbewijs, facilitair/ logistiek medewerker). Het doel is om deze mensen te laten doorstromen naar betaalde arbeid.

 

Initiatiefnemer

Jan Morren

Thema

Arbeidsparticipatie

Aard van de ondersteuning

Donatie
Prestatielening

Periode

2015 – 2019

Contact

www.rederijkees.nl

cropped Logo RederijKees wp1

Anton Jurgens Fonds  |  Kwakkenbergweg 62-1  |  6523 MN Nijmegen  |  tel: 024 - 360 99 10  |  NL: info@antonjurgensfonds.nl  |  UK: grants@ajct.org.uk  |  route