Organische Meststoffen – Burkina Faso

Landbouwondernemerschap, zelfredzaamheid en duurzaamheid


Context

In Burkina Faso leeft 80% van de bevolking van de landbouw. Deze landbouw is zeer primitief bij gebrek aan mechanisatie en meststoffen. Door de klimaatverandering neemt de voorspelbaarheid van de seizoenen af en verschralen de landbouwgronden. Chemische meststoffen hebben in droge streken als nadeel dat het overtollige product niet wegspoelt, hetgeen slecht is voor het gewas en de grond.

Initiatief

Individuele boeren en coöperaties krijgen training in het composteren, drogen, concentreren en steriliseren van ter plaatse aanwezige grondstoffen ten behoeve van organische mest. Daarnaast worden zij voorzien van materialen (laarzen, dekzeilen, schoppen, pikhouwelen, kruiwagens etc.), die tegen betaling worden uitgeleend. Met de opbrengst wordt het materiaal onderhouden, hersteld en uitgebreid. Ook krijgen de boeren begeleiding in het vermarkten van de landbouwproducten en het vinden van toegang tot informatie inzake landbouwprijzen.

Impact

Hoofddoel van dit initiatief is het bevorderen van landbouwondernemerschap, persoonlijk initiatief en zelfredzaamheid. Verhoging van de landbouwproductiviteit (inkomensverbetering) en vermindering van de afhankelijkheid van chemische meststoffen zorgen ervoor dat de boeren beter in staat zijn armoede en honger te voorkomen voor henzelf, hun gezinnen en het hele dorp Dio. Daarnaast bevordert samenwerking de gemeenschapsvorming en wordt de duurzaamheid van de landbouw verbeterd.

Bekijk hier de documentaire over de aanpak van Afrant.

Initiatiefnemer

Afrant

Thema

Landbouwontwikkeling / Voedselzekerheid

Aard van de ondersteuning

Donatie

Periode

2017 – 2018

Contact

www.afrant.be

 logo afr vvsm

Anton Jurgens Fonds  |  Kwakkenbergweg 62-1  |  6523 MN Nijmegen  |  tel: 024 - 360 99 10  |  NL: info@antonjurgensfonds.nl  |  UK: grants@ajct.org.uk  |  route