ONS Label – Breda

Persoonlijke ontwikkeling via coöperatief bewonersbedrijf


Context

Mensen in een kansarme situatie en met een afstand tot de arbeidsmarkt zijn meestal niet zelfstandig in staat om werk(ervaringsplekken) te vinden. In de wijk Geeren-Zuid in Breda (maar ook daarbuiten) is een groeiende groep mensen die behoefte heeft aan ondersteuning op het gebied van huishoudelijke activiteiten, klusjes en verzorging. De bewoners hebben samen met de initiatiefnemers de handen ineen geslagen om het (grotendeels wegbezuinigde) buurthuis open te houden om buurtbewoners de kans te bieden hun talenten en vaardigheden te versterken.

Initiatief

ONS Label is een platte organisatie met een klein team dat participatieplaatsen, begeleiding en bedrijfsactiviteiten ontplooit voor jaarlijks ca. 160 mensen uit de wijk. Hier ondernemen jaarlijks ca. 160 mensen uit de wijk collectief (horeca, klussen, schoonmaak of naaien) met behoud van uitkering (maximaal 2 jaar) binnen een regelarme zone. De diensten van deze 4 onderdelen worden verkocht aan zowel particulieren als zakelijke klanten. Als leden van de coöperatie kunnen zij een budget verdienen om te investeren in hun eigen ontwikkeling en opleiding. De coöperatieleden hebben zeggenschap in de lokale activiteiten die zij ondernemen.

Impact

Door coöperatief ondernemen zetten de deelnemers samen stappen in persoonlijke ontwikkeling, sociale vaardigheden, arbeidsvaardigheden en vakmanschap. Het doel is drieledig: het vergroten van kansen op duurzaam ‘eerlijk’ werk, het vergroten van de sociale cohesie in de wijk en het aanbieden van betaalbare diensten aan hulpbehoevende buurtbewoners. Om het zelforganiserend vermogen van de deelnemers te stimuleren is er bewust gekozen voor een coöperatie als juridische vorm. "Mensen kansen bieden, zodat zij stappen kunnen maken met als ultieme doel duurzaam uit de uitkering komen. In een inspirerende omgeving, waar medewerkers het vak leren op de werkvloer en zeggenschap hebben in het bedrijf"

Initiatiefnemers

Mariëlle de Groot, Monique van Winkel, Irene Nagtzaam

Thema

Arbeidsparticipatie

Aard van de ondersteuning

Prestatielening
Donatie
Non-Financial Support

Periode

2017 – 2022

Contact

http://onslabelbreda.nl

header logo

Anton Jurgens Fonds  |  Kwakkenbergweg 62-1  |  6523 MN Nijmegen  |  tel: 024 - 360 99 10  |  NL: info@antonjurgensfonds.nl  |  UK: grants@ajct.org.uk  |  route