Nederlands Wijnbouwcentrum – Groesbeek

Leerwerktrajecten in wijnproductie en horeca


Context

Voor mensen met een verstandelijke en/of geestelijke beperking is het vaak moeilijk om werk te vinden en zelfstandig een sociaal leven op te bouwen. Hun capaciteiten blijven vaak onbenut en ze voelen zich vaak geen onderdeel van de samenleving. Wijndorp Groesbeek produceert kwalitatief hoogwaardige biologische Nederlandse wijnen en kent vele toeristische activiteiten.

Initiatief

Het Nederlands Wijnbouwcentrum (NWBC) is een sociaal, ecologisch en economisch duurzaam centrum dat zich richt op wijnbouw, wijnproductie, wijnanalyse, wijnopleidingen, wijnhandel en wijnbeleving. Bij deze sociale onderneming kunnen mensen met een verstandelijke en/of geestelijke beperking met professionele ondersteuning leren en werken in de wijngaard, de wijnmakerij, de horeca (bediening/keuken), de wijnwinkel of als algemeen ondersteunende kracht. Om het hele jaar passend werk te kunnen bieden, wordt ook cider, tafelwater en limoncello geproduceerd. Er wordt zoveel mogelijk samengewerkt met leveranciers die ook een sociale doelstelling hebben.

Impact

Bij het NWBC kunnen jaarlijks 45-60 mensen met (grote) afstand tot de arbeidsmarkt passende individuele leer-werktrajecten volgen met als doel om hun zelfredzaamheid en loonwaarde te vergroten. Door het aanbieden van begeleid, repeterend, arbeidsintensief handwerk kan deze doelgroep niet alleen meer betrokken worden bij de samenleving, maar ook werkervaring opdoen en arbeids- en sociale vaardigheden opbouwen. Sommigen stromen daarna uit naar (gedeeltelijk) betaald werk bij het NWBC of elders. Daarnaast wordt jaarlijks aan 8 VMBO-leerlingen een stageplaats geboden. Ook is er ruimte voor (vaak oudere) vrijwilligers, die plezier beleven aan de begeleiding van deelnemers en de sociale contacten. 

Initiatiefnemers

Teun Timmermans, Richard Wienen, Eric Tonn, Freek Verhoeven en Martin Derksen 

Thema

Arbeidsparticipatie

Aard van de ondersteuning

Lening
Donatie
Non-Financial Support

Periode

2015 – 2040

Contact

www.nederlandswijnbouwcentrum.nl

Nederlands Wijnbouw Centrum logo

Anton Jurgens Fonds  |  Kwakkenbergweg 62-1  |  6523 MN Nijmegen  |  tel: 024 - 360 99 10  |  NL: info@antonjurgensfonds.nl  |  UK: grants@ajct.org.uk  |  route