Stichting muZIEum

Participatie en emancipatie van mensen met een visuele beperking


Context

Er zijn in Nederland ongeveer 350.000 mensen met een visuele beperking. Blind of slechtziend zijn heeft grote gevolgen voor het dagelijks leven en het meedoen in de maatschappij, variërend van hele praktische, technische ongemakken tot psychosociale problemen. Minder dan 20% van de mensen met een visuele beperking heeft een betaalde baan. De rest is aangewezen op een WaJong- of WWB-uitkering. Veel werkgevers zijn zich niet bewust van de mogelijkheden om de vele talenten van blinden en slechtzienden in te zetten.

Initiatief

Het muZIEum is een bijzonder museum – zonder licht! Het biedt jaarlijks ruim 35.000 bezoekers (gezinnen, scholen, zakelijk) een inkijkje in het dagelijks leven van blinden en slechtzienden. Bij het muZIEum geven 40 mensen met een visuele beperking (binnen) rondleidingen in het donker (proeven, voelen, ruiken, luisteren) of buiten, in het centrum van Nijmegen, via een ribbelroute en met virtual reality-brillen. De rollen zijn ineens omgedraaid: de blinde leidt de ziende. Het muZIEum staat bekend als een innovatieve, sociale beleving met een hoog edutainmentgehalte.

Impact

Stichting muZIEum levert een substantiële bijdrage aan de werkgelegenheid en creëert bewustwording voor de maatschappelijke participatie en emancipatie van blinden en slechtzienden. Behalve dat de werknemers niet meer langs de zijlijn van de maatschappij staan, krijgen zij bij het muZIEum de kans om zich te ontwikkelen, zowel op arbeids- als op persoonlijk vlak. Zij kunnen opleidingen volgen en denken mee over de invulling van de belevingen en de organisatie als geheel. 

 

Contactpersoon

Heleen Vermeulen

Thema

Arbeidsparticipatie

Aard van de ondersteuning

Donatie
Non-Financial Support

Periode

2016 – 2019

Contact

www.muzieum.nl

37481 artspot 02 logo MUZIEUM website rood wit

 

Anton Jurgens Fonds  |  Kwakkenbergweg 62-1  |  6523 MN Nijmegen  |  tel: 024 - 360 99 10  |  NL: info@antonjurgensfonds.nl  |  UK: grants@ajct.org.uk  |  route