Mevrouw Spijker – Arnhem

Zelfredzaamheid en zelfvertrouwen voor klusvrouwen


Context

Alleenstaande vrouwen in kansarme situaties zijn vaak niet in staat om zelfstandig werk te vinden en/of klussen in huis te doen. Mevrouw Spijker was winnaar van de IGNITE Award in 2015.

Initiatief

Jaarlijks leidt Mevrouw Spijker 6 vrouwen met een afstand tot de arbeidsmarkt op tot vakkundige klusvrouw. Via het gildesysteem (werkmeester en gezel) leren zij het vak door training-on-the-job in een veilige omgeving. Na een jaar stromen ze uit naar een betaalde baan binnen Mevrouw Spijkers eigen klussendienst of elders. Mevrouw Spijker wil haar kennis en ervaring ook aan klanten van de klussendienst doorgeven, zodat zij eenvoudige klussen de volgende keer zelf kunnen oplossen. Je kunt bij Mevrouw Spijker als vrouw ook een kluscursus volgen. Deze worden gegeven in de werkplaats van Mevrouw Spijker, in het centrum van Arnhem. Vrouwen met een bijstandsuitkering betalen slechts 25% van het cursusgeld. 

Impact

Mevrouw Spijker heeft ten doel om het zelfvertrouwen, de persoonlijke ontwikkeling en de zelfredzaamheid van vrouwen te vergroten en hun sociaal-economische positie te verbeteren. Het klussen 'meester worden' geeft voldoening en bevordert het probleemoplossend vermogen. Er worden verborgen talenten aangesproken, nieuwe vriendschappen aangegaan en netwerken gebouwd. Vrouwen uit verschillende milieus en stadswijken komen tijdens de cursussen met elkaar in contact, hetgeen de sociale cohesie bevordert.

Initiatiefnemers

Françoise Braun en Barbara Fijma

Thema

Arbeidsparticipatie

Aard van de ondersteuning

Donatie
Non-Financial Support

Periode

2016 – 2018

Contact

www.mevrouwspijker.nl

logo mrt 2015 450

Anton Jurgens Fonds  |  Kwakkenbergweg 62-1  |  6523 MN Nijmegen  |  tel: 024 - 360 99 10  |  info@antonjurgensfonds.nl  |  route