Social enterprise: Bakkerij – Burkina Faso

Voedselzekerheid door de introductie van brood


Context

Brood werd tot voor kort niet gegeten op het platteland van Burkina Faso. Vanwege de decentralisatie vanuit Ouagadougou – waar brood al wel volledig is ingeburgerd – hebben vele ambtenaren zich in de provincie gevestigd. Daardoor is er vraag naar brood ontstaan, terwijl er in de hele provincie Banwa geen bakkerij te vinden is. Brood is een belangrijke component voor de diversificatie van voedsel en kan bovendien ook in de periode van voedselschaarste (april tot oktober) geleverd worden.

Initiatief

Dit initiatief steunt de bouw, inrichting en startkosten van een bakkerij. De kennis voor het bakken van kwaliteitsbroden wordt geleverd door een Franse organisatie, die hiervoor een gepensioneerde bakker naar Solenzo uitzendt. Er is eerder ervaring opgedaan in een bakkerij in Nouna, waarvan de lessons learned in Solenzo zullen worden toegepast. Omdat dit de enige bakkerij in de wijde omgeving is, zal deze direct winstgevend zijn.

Impact

Doelstellingen zijn om de voedselzekerheid te bevorderen met een voor deze streek nieuw voedselcomponent (brood). Verder worden ook de werkgelegenheid, het ondernemerschap en de zelfredzaamheid gestimuleerd. Doordat er een nieuwe grondstof nodig is (graan) is dit initiatief ook bevorderend voor de diversificatie van de landbouw. Alle winsten van deze sociale onderneming worden bovendien aangewend voor humanitaire ontwikkelingsprojecten op het gebied van voedselzekerheid, gezondheidszorg of onderwijs.

Bekijk hier de documentaire over de aanpak van Afrant.

 

Initiatiefnemer

Afrant

Thema

Landbouwontwikkeling

Aard van de ondersteuning

Donatie

Periode

2017 – 2018

Contact

www.afrant.be

 logo afr vvsm

Anton Jurgens Fonds  |  Kwakkenbergweg 62-1  |  6523 MN Nijmegen  |  tel: 024 - 360 99 10  |  NL: info@antonjurgensfonds.nl  |  UK: grants@ajct.org.uk  |  route