Sociaal Ondernemerschap

Naast het direct ondersteunen van initiatieven op het gebied van arbeidsparticipatie en landbouwontwikkeling, heeft het AJF ook een rol op zich genomen in het versterken van de relatief nieuwe en wereldwijd groeiende sector van sociaal ondernemerschap. Vanuit onze 'roots' geloven we in het combineren van een sociaal hart met ondernemerszin. Sociaal ondernemers bedenken slimme oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen. Het grote verschil met reguliere ondernemers is, dat voor sociaal ondernemers geld verdienen slechts een middel is om hun missie te bereiken: het creëren van maatschappelijke meerwaarde (sociale impact). Hun verdienmodel zorgt ervoor dat zij (op den duur) niet of nauwelijks meer afhankelijk zijn van subsidies of giften.

Pleitbezorger

Het AJF wil de bekendheid en de maatschappelijke rol van deze nieuwe sector versterken door het opzetten van nieuwe initiatieven (zoals de IGNITE Award) en het ondersteunen van sectorspecifieke instanties. Zo is het AJF ‘founding partner’ van Social Enterprise NL. Social Enterprise NL vertegenwoordigt, verbindt en ondersteunt de groeiende community van sociale ondernemingen in Nederland. Daarnaast spant Social Enterprise NL zich in voor een beter ondernemersklimaat wat betreft overheidsstimulering, wet- en regelgeving, toegang tot kapitaal, en kennis- en talentontwikkeling. Ook steunt het AJF de Code Sociale OndernemingenDe Code biedt sociaal ondernemers een bruikbaar kader om hun ondernemerschap zo goed mogelijk in te vullen en steeds te verbeteren.

De IGNITE Award

is hét groeiprogramma voor startend sociaal ondernemers. IGNITE is er voor de impactmakers, op grote en kleinere schaal. Voor de pioniers die echt een verschil maken in het leven van mensen in een kwetsbare situatie. Voor de ondernemers die eenzaamheid onder jong en oud terugdringen; de afstand van de arbeidsmarkt tot mensen verkleinen of de zorg op een andere manier vormgeven. En waarbij een gezond verdienmodel het middel is om tot die verandering te komen.

Heb jij een goed sociaal business- idee en wil jij jouw onderneming versterken? IGNITE biedt 8 social startups intensieve begeleiding, business workshops en kans op €100.000.

Kijk op IGNITEaward.nl voor de voorwaarden en bereid je vast voor.

Anton Jurgens Fonds  |  Kwakkenbergweg 62-1  |  6523 MN Nijmegen  |  tel: 024 - 360 99 10  |  NL: info@antonjurgensfonds.nl  |  UK: grants@ajct.org.uk  |  route