Van Hulley

Arbeidsmarktkansen vergroten door het maken van boxershorts


Context

Veel, met name allochtone, vrouwen vinden het lastig om hun plek in de maatschappij te vinden. Zij hebben geen werk, weinig werkervaring en verkeren vaak in een sociaal isolement, terwijl zij wel degelijk gemotiveerd zijn en de maatschappij veel te bieden hebben. Veel allochtone vrouwen hebben vanuit hun cultuur al affiniteit met naaien.

Initiatief

Van Hulley is een naaiatelier in Groningen, waar sinds 2012 eigen overhemden van klanten ge-upcycled en vermaakt worden tot unieke, duurzame boxershorts. Allochtone vrouwen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt kunnen in deze beschutte werkomgeving ervaring, vaardigheden en kennis opdoen. De vrouwen krijgen een opleiding (naaien / entreekwalificatie MBO) en werken tegelijkertijd aan hun kennis van de Nederlandse taal en cultuur, zelfredzaamheid, zelfvertrouwen, sociale netwerk en arbeidsvaardigheden. De vrouwen worden na afloop van hun opleiding ondersteund bij het zoeken van (vrijwillig of betaald) werk of een vervolgopleiding.
De logische vervolgstap in de ontwikkeling van deze sociale onderneming is nu om de commerciële activiteiten uit te breiden, zodat het bedrijf minder afhankelijk wordt van donaties en zodoende duurzaam meer vrouwen kan helpen. Daarbij onderzoekt Van Hulley ook uitbreiding van het productassortiment.

Impact

Door de vrouwen structuur, opleiding en verantwoordelijkheid te bieden ontstaat meer zelfbewustzijn, wat zowel binnen het gezin als in de buurt resulteert in meer cohesie. Als daarmee de kans toeneemt dat zij uit hun uitkeringssituatie komen door een volwaardige baan aan te kunnen, dan snijdt het mes aan meerdere kanten. In de afgelopen jaren is 80% van de vrouwen geslaagd voor hun opleiding en is 60% van hen met een baan of vervolgopleiding gestart. In 2018 zullen 18 vrouwen starten met dit traject van 1,5 jaar. 

Initiatiefnemer

Jolijn Creutzberg

Thema

Arbeidsparticipatie

Aard van de ondersteuning

Donatie
Prestatielening
Non-Financial Support

Periode

2015 – 2021

Contact

www.vanhulley.nl

shop3115300.images.logo

Anton Jurgens Fonds  |  Kwakkenbergweg 62-1  |  6523 MN Nijmegen  |  tel: 024 - 360 99 10  |  NL: info@antonjurgensfonds.nl  |  UK: grants@ajct.org.uk  |  route