Rambler - ontwerpstudio voor streetwear

Creatieve straatjongeren zetten de trend in mode-ontwerp, Amsterdam


Context

De overheid heeft zich vorig decennium gecommitteerd aan de ambitie 'alle zwerfjongeren van de straat'.  Volgens het ministerie van VWS is het aantal dakloze jongeren in Nederland tussen 2007-2011 gestegen van 6.000 naar 9.000. De bestaande voorzieningen voor hulpverlening zijn veelal gericht op 'bed, bad, brood'. Hoewel ouders bij wet tot 21 jaar financiële zorgplicht hebben voor hun kinderen, zijn er veel situaties waarin jongeren niet meer kunnen of willen terugvallen op hun ouders. De praktijk leert dat jongeren om uiteenlopende redenen vastlopen binnen de regelgeving van de uitkeringsinstanties en hulpverlening. Er bestaat behoefte aan andere, meer persoonlijke en integrale benaderingen, gericht op gedragsverandering en het ontwikkelen van toekomstperspectief. Rambler biedt zo’n benadering.

Initiatief

Bij Rambler worden straatjongeren in een integreerde aanpak aangesproken op hun creativiteit / talenten. Ze ontwerpen kleding en moodboards in het atelier van Rambler. Tijdens het ontwerpproces wordt het probleemoplossende vermogen gestimuleerd en beseffen de jongeren dat – net als voor hun persoonlijke situatie – inzet, motivatie, samenwerking en geduld nodig zijn om een doel te bereiken. Tegelijkertijd zijn de jongeren trendsetters in de 'buitenwereld': met hun creaties leveren ze inspiratie voor toekomstige modetrends.

Impact

De sociale doelstelling van Rambler is om de creatieve talenten van straatjongeren aan te spreken en te vertalen naar duurzame positieve veranderingen in hun persoonlijke situatie. Rambler is in staat om jongeren te raken en een structurele gedragsverandering te bewerkstelligen om hen weer te laten participeren in de maatschappij. Samen met 'peers' (ex-straatjongeren) wordt er doelgericht gewerkt aan meer stabiliteit op het gebied van wonen, zorg, familie, vrienden, opleiding en werken.

 

Initiatiefnemers

Carmen van de Vecht & Tim Dekker

Thema

Arbeidsparticipatie

Aard van de ondersteuning

Donatie

Periode

2013 – 2017

Contact

www.rmblr.com

Rambler logo klein4

 

 

 

Anton Jurgens Fonds  |  Kwakkenbergweg 62-1  |  6523 MN Nijmegen  |  tel: 024 - 360 99 10  |  NL: info@antonjurgensfonds.nl  |  UK: grants@ajct.org.uk  |  route