Moringa Oleifera-plantage

Bestrijding van ondervoeding door introductie voedingssupplement, Burkina Faso 


Context

De voedsel- en voedingssituatie in Burkina Faso is onzeker en ca. 11% van de kinderen onder 5 jaar is chronisch ondervoed. Ook bij jonge vrouwen / moeders in de vruchtbare leeftijd is er sprake van chronische ondervoeding, waardoor 18% van de kinderen een te laag geboortegewicht heeft. 
Moringa Oleifera is een boom die goed gedijt in moeilijke klimatologische omstandigheden. De blaadjes van de boom worden al jaren gegeten in veel Afrikaanse landen, maar ook in India / China, meestal verwerkt in sauzen of enkel als groente (vergelijkbaar met spinazie). Moringa Oleifera bevat veel belangrijke voedingsstoffen, maar deze gaan doorgaans verloren, omdat men de blaadjes van de boom te lang doorkookt. Omdat er sinds kort veel meer bekendheid wordt gegeven aan de potentie van Moringa, is men in verschillende landen aan het experimenteren met gedroogde Moringa, in poedervorm.

Initiatief

Aanplant van 5.000 Moringabomen en training van 10 vrouwen (1 per dorp) die het gebied gaan bewerken en de Moringablaadjes gaan oogsten, drogen en vermalen. Deze vrouwen zullen ook de ca. 250 gezinnen met kinderen binnen de doelgroep gaan begeleiden en monitoren in het gebruik van het poeder. De plantage zal meer poeder opleveren dan nodig is voor de 250 gezinnen. De rest kan worden verkocht op de lokale markt om extra inkomsten te verwerven.

Impact

Bestrijding van ondervoeding bij met name kinderen en zuigelingen, in 10 dorpen in Burkina Faso (ca. 2.000 kinderen tussen 0 en 7 jaar) door introductie van een zelf te verbouwen en te verwerken voedingssupplement. Extra inkomsten door verkoop van overproductie.  

 

Initiatiefnemer

Sahelp

Thema

Voedselzekerheid

Aard van de ondersteuning

Donatie

Periode

2014

Contact

www.sahelp.nl

Sahelp logo2

 

 

Anton Jurgens Fonds  |  Kwakkenbergweg 62-1  |  6523 MN Nijmegen  |  tel: 024 - 360 99 10  |  NL: info@antonjurgensfonds.nl  |  UK: grants@ajct.org.uk  |  route