Anton Jurgens Fonds | Kwakkenbergweg 62-1 | 6523 MN Nijmegen | tel: 024 - 360 99 10 | NL: info@antonjurgensfonds.nl | UK: grants@ajct.org.uk | route
Professionalisering cacaocoöperatie
Het optimaliseren van biologische cacaoproductie in Akebou, Togo
Impact
De impact betreft inkomensgenerering voor 1.300 cacaoboeren en hun families. Ca. 10% van de Togolese boeren verbouwt koffie en cacao. Als de kwaliteit en kwantiteit van hun productie en tevens hun afzet worden vergroot, stijgt hun inkomen waardoor de toegang tot voedsel en de leefsituatie van cacaoboeren verbetert.
Kern
De vraag naar biologische cacao is (en wordt in de toekomst) groter dan het verwachte aanbod, wereldwijd. In één van de belangrijkste cacaolanden ter wereld, Ivoorkust, is het onrustig (politiek instabiel) en is het moeilijk om bio-cacao te exporteren vanwege fiscale bottlenecks. De Togolese cacao heeft de potentie om deels te voorzien in de vraag naar West-Afrikaanse cacao. Door het beschikbaar stellen van kennis en middelen en het verbeteren van de organisatiestructuur kan de kwaliteit en de productie worden geoptimaliseerd.
Context
Koffie en cacao zijn rond 1920 (tijdens de koloniale periode) als landbouwproducten geïntroduceerd in Togo en vormen sindsdien een belangrijke inkomstenbron voor Togo. Na katoen en fosfaat vormen koffie en cacao de belangrijkste exportproducten. Door gebrek aan kennis en organisatie en door slecht beheer produceerde Togo in 2011 6300 ton cacao (waarvan ca. 10% bio-cacao). Het naburige Ghana produceerde in dezelfde periode 600.000 ton.