2CV4U - Werk- & leerplaats voor jongeren

Onderhoud 'lelijke eenden' overbrugt afstand tot de arbeidsmarkt - Erlecom


Context

In Nijmegen en omgeving ontvangen circa 2.000 mensen een Wajong uitkering omdat zij al voor hun 18de jaar 100% arbeidsongeschikt zijn verklaard. Daarnaast zijn er in Nijmegen en omgeving meer dan gemiddeld jongeren zonder uitkering, bijvoorbeeld voortijdige schoolverlaters. Deze mensen staan aan de zijlijn van de samenleving. Anderzijds is er een groot gebrek aan (ook laaggeschoold) technisch personeel. De populariteit van de Citroën Deux Chevaux (2CV) als oldtimer is nog steeds groot en zo ook de vraag naar onderhoud/reparatie van deze auto’s. 

Initiatief

2CV4U is geïnitieerd door Peter Paul Mastboom en zijn vrouw Marieke en bestaat inmiddels uit een klein en betrokken team met werkmeesters en vrijwilligers. Het bedrijf is erop gericht om sociale en arbeidsvaardigheden van ca. 20 jongeren per jaar met een afstand tot de arbeidsmarkt (zonder startkwalificatie, in een kansarme situatie) te versterken door middel van het herstellen/onderhouden van 2CV’s. Ze hebben een zeer simpele motor, waardoor onderhouds-/revisiewerkzaamheden overzichtelijk en goed te controleren zijn. Tijdens het werk worden de jongeren op maat gecoacht op hun eigen functioneren, het functioneren binnen het team en op contact met klanten. 

Impact

De sociale doelstelling van 2CV4U is om jongeren in kansarme situaties de kans te bieden om in een arbeidsomgeving sociale vaardigheden en technische kennis op te doen. Door de jongeren in te zetten bij het opknappen van (onderdelen van) 2CV’s, vormt het gespecialiseerde garagebedrijf een praktische brug naar de arbeidsmarkt. Zij leren arbeidsvaardigheden aan en worden sociaal geactiveerd. Zij worden versterkt bij het verkrijgen van structuur in hun leven, zelfredzaamheid en zelfvertrouwen. 

 

 

Initiatiefnemers

Peter Paul en Marieke Mastboom 

Thema

Arbeidsparticipatie

Aard van de ondersteuning

Donatie

Periode

2017 – 2018

Contact

www.2cv4u.nl

Logo 2cv4u

 

 

Anton Jurgens Fonds  |  Kwakkenbergweg 62-1  |  6523 MN Nijmegen  |  tel: 024 - 360 99 10  |  NL: info@antonjurgensfonds.nl  |  UK: grants@ajct.org.uk  |  route